Hidratacija kože u borbi protiv starenja - Fillerina

Hidratacija kože u borbi protiv starenja

19.01.2023

Hidratacija kože u borbi protiv starenja

Hidratacija kože iznimno je važna u svakodnevnoj rutini i njezi pa shodno tome je važno spriječiti i njezino isušivanje, tj. gubitak vlage iz kože.

19.01.2023

Hidratacija kože iznimno je važna u svakodnevnoj rutini i njezi pa shodno tome je važno spriječiti i njezino isušivanje, tj. gubitak vlage iz kože.

Koža, kao naš najveći organ, uz mnogo funkcija koje obavlja, svakako jedna od njih je i sprječavanje gubitka vode iz tijela. TEWL (TransEpidermal Water Loss), odnosno gubitak vlage evaporacijom iz kože u atmosferu, je normalan proces koji se pojavljuje i pojačava oštećenjem kožne barijere (atopijski dermatitis, ožiljci). Sprječavamo ga dodavanjem tvari koje na sebe vežu molekule vode; humektansi (glicerol) ili uljima koje sprječavaju izlazak molekula voda te istovremeno vraćaju lipide.

Voda je neophodna za normalno funkcioniranje kako organizma tako i kože, a posebno za njezin vanjski sloj, stratum corneum (SC). Gubitak vode iz kože, kada postoji, mora biti pažljivo reguliran te ovisi o dvije glavne komponente: prisutnosti prirodnih higroskopskih sredstava te o međustaničnim lipidima koji su uredno raspoređeni kako bi stvorili prepreku transepidermalnom gubitku vode (TEWL).

Sadržaj vode u SC-u potreban je za pravilno sazrijevanje SC-a i deskvamaciju kože. Povećani TEWL narušava enzimske funkcije potrebne za normalnu deskvamaciju što rezultira vidljivim izgledom suhe i ljuskave kože. Od glavnih komponenti u ulozi borbe protiv starenja i hidrataciji kože, ubrajamo; hijaluronat: smatra se dermalnom komponentom, nalazi se u epidermi i važan je za održavanje normalne strukture SC-a i funkcije epidermalne barijere. Pomaže da koža izgleda mladoliko i podatno. U usporedbi s hijaluronskom kiselinom visoke molekularne težine, natrijev hijaluronat zbog male molekularne težine može pružiti veći hidratantni učinak. Dok hijaluronska kiselina djeluje na površini kako bi zagladila i hidratizirala kožu, natrijev hijaluronat to čini na dubljoj razini što pomaže u smanjenju znakova starenja. Hidratizira kožu, jer je hidrofilan, što znači da se lako miješa s vodom, a neke od prednosti su:

 • privlači vlagu u stanicama kože, smanjuje suhoću i perutanje,
 • smanjuje pojavu bora i znakove starenja,
 • povećava elastičnost kože,
 • smiruje i ublažava upalne procese i crvenilo na koži,
 • pomaže u regeneraciji strukture oštećenih tkiva kože,
 • neće začepiti pore jer je nekomedogen

 

Hidratacija kože iznimno je važna u svakodnevnoj rutini i njezi pa shodno tome je važno spriječiti i njezino isušivanje, tj. gubitak vlage iz kože. Kako izvana, hidratacija kože iznutra prema van ključna je kako bi koža bila nahranjena. Izvana je najčešće postižemo uljnim serumima i kremama koje to sprječavaju. Od ostalih preparata ovdje ubrajamo: tonike, termalne vode, biljna ulja, hidrolate. Hidratizirana koža je glatka, blistava i ima ujednačen ton.

 

Hidratacija vs. hidracija

Hidratacija kože zahtijeva vodu, dok hidracija (vlaženje kože) podrazumijeva dodavanje sastojaka koji zadržavaju vodu iznutra. Hidratacija i hidracija usko su povezane. Koži treba dati vodu, ali i ono što će tu vodu zadržati. Vlaženje uključuje davanje pripravaka koji se pretvaraju u vlagu i popravljaju barijeru kože. To sprječava gubitak vode i poboljšava teksturu kože.

Smanjena hidratacija kože može izazvati mnoge simptome poput svrbeža, crvenila, iritacije, ljuskanja kože, stvaranja osjetljivih finih linija i bora, tamnih krugova ispod očiju ili umornog izgleda očiju, a sama koža može djelovati suha i manje elastična. Hidratacija je ključna u stvaranju funkcije "vodene" barijere koja štiti stanice od oštećenja, potiče stanični metabolizam i učinkovit transport hranjivih tvari koje su sve potrebne za održavanje stanica. Također, može smanjiti svrbež, upalu i alergije.

Dehidrirana koža može se liječiti i promjenama u prehrani i načinu života: piti veće količine vode dnevno, piti manje kofeinskih pripravaka, redovito vježbati, više spavati.

Najčešći uzroci dehidrirane kože su ekstremne temperature i agresivna sredstva za čišćenje.

Kako hidratizirati kožu ?

 1. Piti odgovarajuću količinu vode
 2. Koristiti hidratantne proizvode za njegu kože

Hijaluronska kiselina

Jedan od najmoćnijih sastojaka koji hidratiziraju kožu dostupan sa sposobnošću upijanja i držanja vode i vlage bolje od gotovo bilo kojeg drugog kozmeceutičkog sastojka. Kada se koristi u kombinaciji s drugim aktivnim tvarima, može funkcionirati kao transportna molekula koja može isporučiti hranjive tvari u kožu, a igra posebno važnu ulogu u hidratizaciji kože i održavanju njezine elastičnosti. Formulacije temeljene na HA (tj. gelovima, kremama, dermalnim filerima, filerima za lice, losionima, itd.) pokazuju izvanredne učinke u terapiji anti-age i svojstvima pomlađivanja lica. To je postignuto poboljšanom hidratacijom kože, stimulacijom kolagena i elastina te obnovom volumena lica. HA, sama ili u kombinaciji, pokazala je obećavajuću učinkovitost u stezanju i elastičnosti kože, pomlađivanju lica, poboljšanju estetskih rezultata, smanjenju ožiljaka od bora, dugovječnosti i pomlađivanju.

Koje su prednosti hidratizirane kože?

 • usporava starenje
 • smanjuje akne
 • poboljšava ten
 • potiče ozdravljenje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reference :

Dehydrated Skin: Symptoms, vs. Dry Skin, Test, Treatments, and More (healthline.com)

 

How To Keep Your Skin Hydrated ? (With 10 Simple Tips) – SkinKraft

 

Hidratacija kože: Što suhoj koži treba ? Naturala.hr

 

Skin hydration: a review on its molecular mechanisms; Sylvie Verdier-Sévrain, Frédéric Bonté, PubMed, 2007

 

Hyaluronic acid, a promising skin rejuvenating biomedicine: A review of recent updates and pre-clinical and clinical investigations on cosmetic and nutricosmetic effects; Syed Nasir Abbas Bukhari, Nur Liyana Roswandi, Muhammad Waqas, Haroon Habib, Fahad Hussain, Shahzeb Khan, Muhammad Sohail, Nor Amlizan Ramli, Hnin Ei Thu, Zahid Hussain, PubMed, 2018

 

HIDRATACIJA: Zašto i kako održavati kožu hidratiziranom - Dermalist

 

Hijaluronska kiselina - što je i kako pomaže vašoj koži ? – sapunoteka.ba