Evolucija i djelovanje hijaluronskih kiselina iz Fillerine - Fillerina

Evolucija i djelovanje hijaluronskih kiselina iz Fillerine

14.07.2022

Evolucija i djelovanje hijaluronskih kiselina iz Fillerine

Od 2007. godine, Labo je provodio opsežna istraživanja na području apsorpcije dermokozmetičkih tvari, s ciljem postizanja učinaka sličnih onima u estetskoj medicini

14.07.2022

Od 2007. godine, Labo je provodio opsežna istraživanja na području apsorpcije dermokozmetičkih tvari, s ciljem postizanja učinaka sličnih onima u estetskoj medicini

Prvi rezultat postignut je s Fillerinom: kako bi postigao pravu učinkovitost prodiranja filera kroz kožu bez upotrebe igle, Labo je razvio molekule hijaluronske kiseline s različitim molekulskim masama. Kako bi razumjeli njihove istinske sposobnosti prodiranja, proveli su ex vivo testove; tako je bilo moguće za svaku molekulu hijaluronske kiseline, s posebnim funkcijama u pripravku, utvrditi prodire li doista u slojeve kože, i naposljetku, točan postotak koji je prodro.

Rezultati su istaknuli važnost molekulske mase: što je niža molekulska masa tvari, to ona više može prodrijeti u stratum corneum i doći do epidermisa i dermisa, gdje može djelovati.

Prva formulacija Fillerine sastojala se od 6 molekula hijaluronske kiseline s molekulskim masama u rasponu od 1000 daltona do 2 milijuna daltona.

Eksperimentalna ispitivanja istaknula su njihovu sposobnost prodiranja ex vivo u obrnuto proporcionalnim postocima u odnosu na masu pojedinačne molekule u daltonima. 

 

A što je dalton? 

Dalton je jedinica uvedena za izražavanje mase vrlo malih čestica s vrlo malom masom (atoma i molekula), za koje nisu prikladne uobičajene jedinice mase (npr. g ili kg). Ta jedinica naziva se ujednačena (unificirana) atomska jedinice mase i jednaka je jednoj dvanaestini mase atoma 12C. Koristi se najčešće u fizici, kemiji i biokemiji. Označava se malim slovom u, a stručnjaci iz navedenih područja je nazivaju dalton, Da. Za izražavanje molekulske mase velikih proteina i sličnih makromolekula često se koristi tisuću puta veća jedinica, tj. kilodalton (kDa). 

Dalton ne pripada Međunarodnom sustavu jedinica (International System of Units, SI), već je iznimno dopuštena jedinica izvan SI, točnije pripada skupini jedinica koje se upotrebljavaju uz SI jedinice, a kojih se vrijednosti dobivaju pokusom.

 

Labo Transdermic tehnologija

Koža je slabo propusna. Kako bi hijaluronske kiseline i funkcionalne molekule koje sadrži Fillerina prodrle u različite slojeve kože, Labo istraživači razvili su patentiranu Transdermic tehnologiju, koja se temelji na vrlo maloj molekulskoj masi djelatnih tvari. To je temeljni uvjet koji jamči njihov potpuni prolazak u slojeve kože. Upravo zahvaljujući tom kontroliranom prodiranju, aktivni sastojci su zaista učinkoviti. 

Metodologija za procjenu količina hijaluronske kiseline koje prodiru u različite slojeve kože je ista ona koja se koristi u medicini i farmakologiji za ispitivanje otpuštanja lijeka kroz tkiva kože. Oprema namijenjena tome naziva se Franz difuzijska ćelija i sastoji se od dvije komore između kojih je postavljena kožna membrana. Labo je patentirao ovu metodu (Transdermic Tehnologija) i primijenio je na nekoliko aktivnih molekula za dermokozmetičku uporabu kako bi ih učinio sličnima, po prodiranju u epidermis i dermis, onima koje ubrizgava liječnik estetske medicine. 

Na temelju prvih rezultata i zahvaljujući suradnji s međunarodnim biotehnološkim proizvodnim laboratorijima, Labo istraživački tim stvorio je nove molekule s vrlo o malim masama: 2 hijaluronske kiseline težine 800, odnosno 400 daltona. Ove su komponente pokazale potpunu penetraciju (100 %) u slojeve kože.

Kako je vrijeme prolazilo, temeljna formulacija Fillerine obogaćena je s 4 dodatne molekule hijaluronske kiseline srednjih masa pa sve do sustava sastavljenog od 12 molekula HA, sve različitih molekulskih masa (od 400 Da do 2 milijuna Da), s izvrsnim svojstvima popunjavanja, otpornosti i dodavanja volumena. 

 

Reference:

  • Tenički priručnik Fillerina 12HA Densifying-Filler 
  • Uputa za uporabu Fillerina 12HA Densifying-Filler
  • Pravilnik o mjernim jedinicama (NN 088/2015)